only god can judge me

    feriştahının gelip sanık kürsüsünde dile getiremeyeceği saçma sapan yanılgıdır.

    bir adım daha ileri götürülerek "only god can judge me, o da maybe" şeklinde kullanıldığı da görülmüştür.
    (19.12.2008 14:45)

özel üniversite

    doğru ifadesi (bkz: vakıf üniversitesi) olan eğitim kurumudur.
    vakıf üniversiteleri de yüksek öğretim kurumuyla ilişkileri bakımından olsun, kamusal nitelikleri bakımından olsun devlet üniversiteleri ile aynı durumdadırlar.
    "özel üniversite" ifadesi çok daha farklı bir olguyu anlatmaktadır, ki bunun örneği ülkemizde bildiğim kadarı ile henüz yoktur.
    (19.12.2008 14:44)

pierre bodho

    Kongo Cumhuriyeti'nin, Bülent Arınç'a ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anlayıp takdir ederek örnek almalarını öneren Senato Başkanı.
    (19.12.2008 14:43)

polis

    şehir anlamına da gelir. yunanca kaynaklıdır ve "poli" olarak telaffuz edilir. şehir devletlerin varlığını da hesaba katacak olursak bazı kullanımlarında devlet anlamına da gelebilir.

    bu sebeptendir ki ülkede, kentte veya kasabada kamu düzenini, huzuru ve güvenliği sağlayan kuruluş da bu isimle anılır.

    ayrıca bu kuruluşun memurlarına da polis ismi verilir. bu memurların görev ve yetkileri, (bkz: polis vazife ve salahiyet kanunu) ile belirlenmiştir.
    (19.12.2008 14:41)

polisario cephesi

    batı sahra'nın bağımsızlığı için mücadele veren örgüttür. yirminci yüzyılın üçüncü çeyreğinde yoğunlaşan sömürgelerin bağımsızlık mücadelelerinden batı sahra da payını almıştı. sömürgeciliğe karşı başlayan hareketler ispanya sömürgeciliğinin sonunu göstermişti. ispanya, kendi sömürgelerinden biri olan batı sahra'dan 1976'da çekilmişti. ispanya'nın yerini almak isteyen fas işgal girişiminde bulunmuş, bu işgal de polisario cephesi tarafından engellenmiştir. daha sonra 1976 yılında cezayir'de sürgün "arap demokratik cumhuriyeti"ni kuran örgüt, libya'dan destek almıştır. cephe, moritanya ile yakınlaşarak "afrika birliği örgütü" tarafından destek görmüş ve fas'a karşı mücadele etmiştir.
    (19.12.2008 14:40)

pos cihazı

    kredi kartı veya banka kartı kullanarak yaptığımız alışverişlerde rastladığımız, son günlerde türlü sahtekârlığa esin kaynağı olmuş kart doğrulama makinesidir.
    (19.12.2008 14:39)

prestij sömürücüleri

    kişinin, çalıştığı işyerinin prestijini ve halk tarafından kabulünü kullanarak bireylerden para veya mal çalmasıdır. bu kapsamda sayılabilecek suçlar kapı kapı dolaşıp bir şeylerin satılmasından tutun da şirket hisselerinin yasal olmayan ve aldatıcı yollar kullanılarak satılmasına kadar değişebilmektedir.
    (19.12.2008 14:39)

prim

    prim, işçinin üstün bir çaba göstererek, nitelik ve nicelik açısından başarılı bir şekilde yapmış olduğu işin karşılığı olarak ödüllendirilmesi amacıyla ödenen ek bir ücrettir. işçiyi daha iyi ve verimli çalışmaya özendirme amacına yöneliktir. prim iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde yer alabileceği gibi, herhangi bir sözleşmeye dayanmaksızın, tek taraflı olarak işverence de sağlanıyor olabilir. bu tek taraflı uygulama sonucunda eğer bir isyeri uygulamasi durumuna gelinirse, işçinin artık iş koşulu hâline gelmiş olan bu primi talep etme hakkı doğar. yargıtay'a göre işveren eğer belirli şartların gerçekleşmesi durumunda prim ödeme taahhüdünde bulunmuşsa, o şartlar gerçekleştiğinde artık primi ödemek durumundadır. ikramiyeden farkı; ikramiyenin genel olarak işverenin memnuniyetini ifade etmesi, primin ise üretime yönelik bir mükâfat olarak kendini göstermesidir.
    (19.12.2008 14:37)

recm

    Musevî hukukunda büyük yer alan recm, suçlu bulunan kişinin yarın beline kadar toprağa gömüldükten sonra taşlanarak öldürülmesidir.

    islâm hukukunda birbiriyle evli olmayan veya efendi-köle durumunda bulunmayan ayrı cinsten iki kişinin birbiriyle cinsel ilişkide bulunmaları zina sayılmış ve suçlular recm veya sopa dayağı ile cezalandırılmıştır. kur'an'da zinanın yüz değnek ile cezalandırılması yazılı olduğu hâlde (xxiv / 2), sonradan bir sünnete dayanılarak hazret-i ömer zamanında sopa cezası yanında recm cezası da kabul edilmiştir.

    Bu iki ayrı cezanın uygulanması bakımından zina suçluları iki kategoriye ayrılmışlardır:

    - birinci kategoriye girenlere muhsen adı verilmiştir. muhsenler zina suçunu işleyince recm cezası ile cezalandırılırlar.

    - muhsen olmayanlar ise yüz değnek cezasıyla cezalandırılırlar.

    her iki cezanın da verilebilmesi için; suçluların zina işlemiş oldukları ya tanıklığa ehil dört erkek tarafından görülmüş ve bu tanıklar mahkemede tanıklıkta bulunmuş olmalı ya da suçlular ayrı ayrı duruşmalarda dört kez zina işlemiş bulunduklarını kabullenmiş olmalıdırlar.
    (19.12.2008 14:31)

sevgilinin şampanya kadehine yüzük atmak

    sevgili, bu yüzüğün boğazında takılması sonucunda hayatını kaybederse ceza hâkiminin hükmünü verirken sizdeki ileri derecede romantizmi bir hafifletici sebep olarak görmeyeceği davranıştır.

    (bkz: orta zekâlı insandan beklenmeyecek davranışlar)
    (19.12.2008 14:29)

savunma kürsüsünden tanım girmek

    "Sayın yargıç, iddia makamı tarafından hazırlanan iddianamede, müvekkilim, yasadışı Hizb-ut Tahrir örgütüne mensup olduğu gerekçesiyle terörle mücadele kanunu'na muhalefet etmekten suçlanmaktadır.

    (vampircik, seni çok özledim. bütün gün itiyle çakalıyla uğursuzuyla uğraşırken sana duyduğum o karşılıksız sevgi içimi daha bir sarıp sarmalıyor. senin o dolgun frame'lerin... )

    Esas hakkındaki savunmamıza geçmeden önce, hazırlık soruşturması safhasında gözden kaçmış olduğunu düşündüğümüz, ceza yargılaması usûlüne dair hepimizin bildiği birkaç noktaya değinmek isterim.

    (Daha az önce, duruşma salonunun önünde mübaşirin isimlerimizi okumasını beklerken aklıma yine sende çok güzel duracağına inandığım birçok başlık geldi. kim bilir ne kadar renkli olacak bu akşam. akşam olsa hemen... yok ben dayanamıyorum. şuraya bak... etraf başlık kaynıyor. bekle beni sözl.!)

    Sayın yargıç... irtica hortlamaya çabalıyor, fırsat vermeyelim. ben dosyayı aldığım gibi teslim ediyorum size. Ne hâli varsa görsün bu da.. Hadeee hadeeee... !
    (19.12.2008 14:27)

selena

    "kavak yelleri" izleme yaşına gelene kadar miniklerimizi bu kimin eli kimin cebinde dünyasına hazırlayan yararlı yapımdır.
    (19.12.2008 14:25)

şerh

    kişisel hakların, devir (temlik) sınırlamalarının ve geçici tescilin tapu kütüğüne yazılmasını gösteren terimdir.

    şerh sözcüğü aynı zamanda bir konuyu açan, derinlemesine inceleyen eser anlamını da taşır. buna bağlı olarak bir konuyu idik didik anlatmaya veya bir yere bir durumla ilgili açıklama vermeye de "şerhetmek" denir.
    (19.12.2008 14:13)

seri katil filmleri

    bunların da örnek teşkil ettiği sinema eserlerinin oluşturduğu gruptur.

    cadilar bayrami - 1978
    deep red - 1976
    fear city - 1984
    cinnet - 1972
    henry portrait of a serial killer - 1990
    kirli harry - 1971
    kuzularin sessizligi - 1991
    m - 1931
    maniac - 1980
    peeping tom - 1960
    sapik - 1960
    the texas chainsaw massacre - 1974
    (19.12.2008 14:13)

seri katil

    takma isimleriyle birlikte bazıları:
    richardo angelo - ölüm meleği
    elizabeth bathory - kanlı kontes
    kenneth bianchi ve angelo buono - tepe canileri
    william bonin - otoyol katili
    ian brady ve myra hindley - kır katilleri
    gary carlton - çoraplı katil
    harvey louis carnigan - ilân katili
    david carpenter - sapa yol katili
    andrei chikatilo - çılgın canavar
    douglas clark - sunset strip katili
    albert desalvo - boston canisi
    theo durrant - çan kulesi iblisi
    albert fish - ay manyağı
    john wayne gacy - katil palyaço
    ed gein - plainfield iblisi
    john wayne glover - büyükanne katili
    cleo green - kızıl iblis
    waughn greenwood - varoş bıçakçısı
    fritz haarmann - hanover vampiri
    wiliam heirens - rujlu katil
    h. h. holmes - işkenceci doktor
    edmund kemper - öğrenci katili
    richard macek - çılgın diş
    earle leonard nelson - goril katil
    thiery paulin - montmartre canavarı
    heinrich pommerencke - kara orman canavarı
    richard ramirez - gece avcısı
    melvin rees - seks canavarı
    vicytor szczepinski - kapı zili katili
    peter sutcliffe - yorkshire karındeşeni
    coral eugene watts - pazar sabahı kesicisi
    (19.12.2008 14:13)

sayfa: 1-2-3-4-5-6...-17

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.